Szállító partnereink

TOP termékek

+36 1 607 8338   +36 70 881 5656  Kifizetett csomagok átvétele H-P 9:00-tól 16:00-ig  (Kérjük, a "Csomagja elkészült" e-mailes értesítőt várják meg!) |   hello@hellotextil.hu

Blog

Minden, amit a textilek beavatásáról tudni kell...

Bettina
2023.04.05 05:38
Minden, amit a textilek beavatásáról tudni kell...

Most kezd bele a varrásba és szeretné tudni hogyan is kell helyesen beavatni szabás/varrás előtt a textileket?

Itt minden fontos információt meg fog találni.

A beavatásra először is azért van szükség, mert a természetes alapanyagú textilek, mint például a pamut, viszkóz, len, gyapjú stb. az első mosást követően össze fognak menni. Minél melegebb vízben történik az első mosás, a zsugorodás mértéke annál nagyobb lehet.

Amikor megérkezik hozzánk egy gyönyörű textil rendelés egy webáruházból vagy hazatérünk legújabb szerzeményeinkkel a helyi méteráru boltból, akkor a beavatásra két okból lehet szükség:
1) Hogy a textilekből kioldódjanak a gyártás során használt kemikáliák, szennyeződések.
2) Hogy a szálak megfelelően rendeződhessenek és ezáltal az anyag beálljon arra a "méretre", mely később már nem fog számunkra meglepetéseket okozni.

Vegyük példaként a 100% pamut tartalmú pamutvásznakat.
Alapvetően a mostanság kapható pamutvásznak gyári ajánlás szerint 30 °C-on moshatóak. A gyakorlat szerencsére az, hogy akár a 60-70-90 fokos mosást is bírják. Maga az alapanyag teljesen jól bírja a 90 °C-ot is, de ezt a nagyon magas hőfokot csak a festetlen, fehér vásznak esetében szokták alkalmazni. (Például tetra pelenka fertőtlenítése 90 °C-on.)
Érdemes tiszta, sima (mosószer nélküli), kb. 40-50 °C-os vizet engedni egy lavorba és abba beáztatni színek szerint szerzeményeinket.
Az erős színeket ne áztassuk egyben, mert például tipikusan a piros vagy sötétkék anyagok beszínezhetnek más mintás, vagy egyszínű anyagokat.
Mosószerre pedig azért nincs szükség, mert épp hogy a sima melegvíz fogja a legjobban befixálni a szálakat és a színeket is. A mosószer a szín fixálásba bezavarhat. Maga a sima víz is fixál.

Miért ajánlom, hogy ne csak simán a kádba engedjünk vizet hanem használjunk lavort? Mert tipikusan az akril kádak (de lehet a többi fajta kád esetében is) találkoztam már azzal a problémával, hogy egy erős színű anyag - ne adj isten, ha a gyárban még a gyári színfixáló is lemaradt róla - , akkor beszínezte a kád falát. Utána halványrózsaszín kádban annyira nem volt jó fürdeni. Illetve a fürdés maga jó volt, csak utána a takarítás nem.

Maradva a pamutvászon anyagok példájánál, egy hófehér, nyomatlan pamutvászon 40-50 °C-on nálam például akár 10%-ot is össze tud ugrani. Egy mintás, nyomott pamutvászon pedig kb. 3-5%-ot. De mondjuk egy kevert szálas dekortextil ezen a hőfokon össze sem megy, vagy csak 1-2 cm-t.

Egy dekorfüggönynek megvarrt természetes alapanyagú kelme esetében, amikor mondjuk a függöny 200 cm magas, akkor az első mosásnál várhat ránk kellemetlen meglepetés, ha varrás előtt nem volt avatva az anyag. Egy kispárna esetében én például nem bajlódok a beavatással, mert a párna mérete kicsi, az anyag zsugorodása egyáltalán nem lesz észrevehető.

Nyilván, ha nem avatok, akkor sem hagyom ki soha varrás után a mosást, hiszen a szennyeződéseket, gyári kemikáliákat ki kell mosni.

Addig hagyom a lavorban az anyagot, amíg a víz ki nem hűl teljesen. Ezt követően kicsavarom a textilt, amennyire csak lehet és bedobom a mosógépbe egy laza 600-800 fordulatos 10 perces centrifuga programra. Ezt követően megy a teregetőre, majd egy kis vasalás és indulhat a munka.

Lehet, hogy macerásnak tűnik, de már egyszer ráérez az ember és mondjuk ezt két-három alkalommal megcsinálja, akkor lehet majd látni, hogy amúgy összességében 10 percnyi munka van vele, a többit az idő és a mosógép végzi.

Összefoglalva röviden:

1) Elég jó forró, sima vízben avatni. Ne használjunk mosószert!
2) Lavorban avassunk, ha lehet. Főleg ha erős színekkel dolgozunk.
3) Addig hagyjuk a vízben az anyagot, amíg az ki nem hűl. Utána kicsavarjuk és mehet egy rövid, kímélő cetrifuga programra.
4) A 100% műszál tartalmű anyagok nem fognak később sem összemenni, így azokat nem kell avatni, csak a természetes összetevőjű textileket.

További hasznos tippek:
Ha a szín nagyon oldódik ki a sima vízbe, akkor a vízbe tehetünk ecetet vagy sót, mert ezek színfogók.
Tipikus apró kis hiba, hogy ha valaki mosógépben avat, és por állagú mosószert is tesz a gépbe, hogy az anyag a mosás során megtörik és a töréseknél fehér lesz.