Szállító partnereink

TOP termékek

+36 1 607 8338   +36 70 881 5656  Kifizetett csomagok átvétele H-P 9:00-tól 16:00-ig  (Kérjük, a "Csomagja elkészült" e-mailes értesítőt várják meg!) |   hello@hellotextil.hu

Blog

Mit kell tudni a különböző típusú varrógéptűkről?

Bettina
2021.02.05 13:19
Mit kell tudni a különböző típusú varrógéptűkről?

Kezdő hobbi varrónőként nem egyszerű kiigazodni a különböző típusú varrógép tűk között. Jézusom! Egyáltalán tudni kellene, hogy ezekből több fajta is van? Najó, valami rémlik a nagymamámtól, hogy talán létezik több fajta is...

Először is, lássunk egy kis alapismereti anyagot a háztartási varrógéptűkről.varrógép tűk típusai és méretei

A háztartási varrógéptűk, az úgynevezett félcombú tűk. A varrógéptű részei: a comb, a szár a hornyokkal, a tűlyuk és a tűhegy, ahogyan ezt a képen is láthatjuk. A comb, a felső rész, majdnem hengeres, az egyik oldala lecsiszolt. Ezek a fajta tűk lesznek jók a háztartási gépekbe. A tű behelyezésnél nem mindegy, hogy ez a lapos oldalrész merre áll. Sajna néhány gépbe fordítva is behelyezhető a tű, és ez különféle galibát okozhat.

A comb alatt van a tűszár, és ennek az átmérője határozza meg a tű finomsági számát, ami százszorosa a milliméterben mért átmérőnek. Pl. 70-es tű vastagsága 0,7 mm, a 120-as tűé pedig 1,2 mm.

A tűszár alatt van a tűlyuk, téglalap alakú, lekerekített sarkokkal, és a szélessége megegyezik a vezető vájat szélességével.

A tű végét nevezik tűhegynek, kialakítása többnyire kúpos. Különböző textiliákhoz különböző tűhegy dukál. A strech varráshoz gömbölyűbb hegy kell, nehogy elpattintsa a szálat, a farmerhoz pedig jó hegyes, hogy könnyebben átlyukassza az anyagot. Manapság több mint egy tucat tűből választhatjuk ki a legmegfelelőbbet. Ennek a feltétele, hogy ismerjük, hogy mi az ami létezik! 

A varrógép tűk jelölési rendszere az alábbiakat tartalmazza a leírt sorrendben: 1. Tűrendszer jellemzője, 2. Hornyolat, 3. Hegy formája, 4. Tűvastagság

 A háztartási varrógépek tűrendszere általában  130/705, a hornyolat ennél a rendszernél H.

A hegyformáját egy,vagy több betű jelzi. Pl. S közepes gömbhegy, J nagyon vékony hegy farmeranyagokhoz. Ha ez a jel hiányzik, akkor a tűnek kis gömbhegye van, és szinte minden varrható vele.

A jelsorozat utolsó tagja a tűvastagság, háztartási varrógépeknél 60 és 120 között.

Könnyű anyagoknál, vékonyabb cérnához 60, 70, 75 tűvastagság a megfelelő. Közepesen nehéz anyagot, varrócérnával a 80, 90-es tű varr szépen. Nehéz anyagokhoz pedig 100,110, és 120-as tű ajánlott. Az alábbi táblázatban láthatjuk, hogy az egyes textilekhez milyen típusú varrógéptűt kell vásárolni: