Szállító partnereink

TOP termékek

+36 1 607 8338   +36 70 881 5656  Kifizetett csomagok átvétele H-P 9:00-tól 16:00-ig  (Kérjük, a "Csomagja elkészült" e-mailes értesítőt várják meg!) |   hello@hellotextil.hu

Blog

Napvitorla és árnyékoló anyagok nyárra

Bettina
2024.04.24 10:46
Napvitorla és árnyékoló anyagok nyárra

Mi a különbség a napvitorla és egyéb árnyékolásra alkalmas textilek között?

Melyiknek milyen az anyaga, tapintása, hogyan kell varrni és tisztítani?

Olvasási idő: 4 perc

Kínálatunkban több anyag is megfelel árnyékolásra, de a különböző elhelyezési formák nyilván más fajta textil igényelnek. Abban szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, hogy melyik anyagok milyen célra érdemes felhasználni.

1) Kezdjük a napvitorla nevű anyagunkkal. A napvitorla 300 cm széles tekercsekben érkezik, 100% HDPE anyagból, amely lefordítva nagy sűrűségi polietilént jelent. Nagy sűrűségű, ezért az UV sugárzást jól bírja.

A vágott részek nem feltétlenül igényelnek varrást, az anyag jellegéből adódóan. A napvitorla textúrájának a lényege, hogy a kis lyukakon keresztül a vizet és a szelet is átengedi, így nagy esőzés hatására nem fog leszakadni a benne felgyülemlő több száz liter víz hatására sem, hiszen az kifolyik a nagy területű készre varrt napvitorlából is. A napvitorla termék oldalán több fotóval és videóval is próbáljuk szemléltetni ennek az anyagnak a jellegét, textúráját. Ha egy vizet és szelet átengedő, natúr színű árnyékoló anyagra van szüksége, akkor ez tökéletes megoldás lehet. Varrni egy jó minőségű háztartási varrógéppel is lehet, mosni gépben nem lehet, de nem is igényli, mert slaggal vagy egy szivaccsal tisztítható.

Ajánljuk: homokozó és medence fölé árnyékolónak, belátásgátlónak teraszra és kerítésre. Kattintson ide a termékhez...

 Napvitorla anyag 300 cm széles (UV-álló)  Napvitorla anyag 300 cm széles (UV-álló)

Napvitorla anyag 300 cm széles (UV-álló) Napvitorla anyag 300 cm széles (UV-álló)

 

2) Vastag gyöngyvászon anyagainkból kétfélét tartunk. A 300D és a 600/300D végződésűt. Grammsúlyra megegyezik a kettő, a különbség annyi, hogy a 300D minimálisan hajtogathatóbb, a 600/300D pedig egy picit merevebb, a hátoldalukon található vízzáró réteg jellegéből adódóan.
Ezt a kétfajta anyagot már 7-8 métertől papírhengerre feltekerve szoktuk küldeni, hogy ne kelljen hajtogatni és megfelelő állapotban érkezzen a vásárlóhoz. (Épp ezért 7-8 métertől már csomagautomatába ne rendeljék, kérjük.)

Mindkét anyag 100%-ban vízálló, egy csepp vizet sem engednek át. Erősek, strapabíróak, háztartási varrógéppel varrhatóak. Vízálló anyagokat soha nem mosunk mosógépben, főleg nem egy ilyen erős, vastag anyagot, mert a magas fordulat hatására és hogy kis helyen van lekopik róla a vízálló réteg. Kézzel, slaggal tisztítható. Ha táska készül belőle, akkor kézi mosást ajánlunk. Az elmúlt években készítettek már belőle teraszra belátás gátlót, autó fölé esővédőt, teraszra árnyékolót, foghíjas tetőre esőszigetelést, kültéri pavilont, szivacs huzatokat, táskákat. Katt ide ezekhez az anyagokhoz...

Az anyagok közepesen UV-állóak is, de erről tudni kell, hogy az UV-állóság a textúrára vonatkozik. Ez gyakorlatban annyit tesz, hogy egy sötétebb pigmentet az UV sugárzás jobban lebontja. Egy világos színt vagy egy pasztelles árnyalatot pedig ugyebár nem bánt, vagy legalábbis nem olyan mértékben. Saját tapasztalat, hogy a világos szürke és a v. bézs szín ugyanolyan marad. Nyilván azt sok tényező befolyásolja, hogy hány szezont bír ki egy anyag. Hogy egész nap éri-e a napfény, vagy csak bizonyos órákban, hogy télen kint hagyják-e és belefagy-e a víz vagy a harmat a szálak közé, hogy viharban mekkora széllökések érik, hogy mennyi víz áll meg benne, ha valaki olyan helyre teszi stb. Azt mindenképpen javasoljuk, hogy télre ezeket az anyagokat érdemes bevinni, mert a fagyás-kiengedés-fagyás rontja az élettartamot.

Drapp erős (vízhatlan, UV-álló) gyöngyvászon (#4 300D)  Drapp erős (vízhatlan, UV-álló) gyöngyvászon (#4 300D)

Drapp erős (vízhatlan, UV-álló) gyöngyvászon (#4 300D)  Drapp erős (vízhatlan, UV-álló) gyöngyvászon (#4 300D)

3) Közepesen vastag gyöngyvászon, 250D végződéssel.

szerkesztés alatt...